Festina lente

Fibromyalgi … hva er det?

Og hvorfor skulle du bry deg?

Jeg skal starte denne bloggen, den vil omhandle mitt liv som innebefatter fibromyalgi. Og alt jeg leser om det, på godt og vondt, sant og usant. Fibromyalgi. Hvem er det spør du?

Vel, jeg skal gi deg et innblikk i små posjoner. Det er ikke helt sånn du tror. Og kanskje ikke på den helt vanlige måten. Her skal vi ikke kose oss og pynte på ting. Jeg er så lei av å lese og høre om folk som har LITT fibromyalgi og omtaler det i en unnskyldende, forsiktig og unnskyld-at-jeg-er-til-tone. Dette er bloggen for gørr og snørr, ispedd saftig galgenhumor. Her kommer alt frem, rett fra levra, eller var det nyrene? Mine nordnorske gener liker godt å si ting akkurat som de er. En del faktainformasjon blir det nok også, knyttet til studier og lignende. Da jeg ble syk var jeg for syk til å skrive en blogg. Men jeg skrev hele tiden underveis i gode perioder. Nå har jeg endelig blitt såpass ovenpå at jeg kan spre litt ord og bilder. Bloggen vil og ha fokus på fysisk og psykisk helse, mat som fremmer helse, litt hund og livsfilosofi.

Det eneste jeg visste om fibromyalgi før jeg utviklet det, var at det var en litt hypokondrisk tilstand, hvor den som påberopte seg den hadde noen små vondter her og der som kom og gikk litt. At det var noen som gikk rundt og kjente litt ekstra på vondter som egentlig alle har! Ja, det var vel egentlig det. Og hvis du skal være helt ærlig med deg selv, så er nok ikke sannheten så langt unna om at akkurat DU har tenkt det samme. Disse sytete fibromyalgi-folka, de må være en egen rase? Eller er de det?

Jeg har tenkt mye på hva bloggen min skal hete. Jeg bestemte raskt at den ikke skulle hete noe med fibromyalgi. Det er et ord som faktisk ikke betyr så mye for noen, ei heller meg. Og nettopp fordi det jeg trodde om de med fibromyalgi er gjort til skamme, ønsker jeg et navn som er forbundet med realistiske forhåpninger. Rundt omkring i hele verden er det mennesker med denne sykdommen som daglig mobiliserer krefter, håp og glede hver dag for å gjøre sin hverdag best mulig. Ofte er dette sensasjonelt positive mennesker som jobber målrettet hver dag for å bedre livet sitt totalt sett.

Navnet som jeg innså måtte få hold i mitt liv som kronisk syk, var forståelsen av å skynde seg langsomt. Dette er et begrep som mange med denne diagnosen må leve etter og kanskje er en av de største utfordringene når man har levd et liv i krappe og kjappe svinger tidligere. Det latinske uttrykket er flott! Festina lente! Dette latinske uttrykket som min videregående skole hadde og har som sitt motto skulle vise seg å være noe jeg måtte leve noen år for å virkelig forstå fullt ut.

Jeg håper du som leser bloggen vil like den og kanskje til og med ha litt nytte av den.

 

Image

Reklamer

8 tanker om “Festina lente

  1. skyndeglangsomt Innleggsforfatter

   Hehehe.. takk! 🙂 Jeg har nok masse å lære før jeg kan komme i nærheten av din Eldeen, men kanskje innen jeg er 50 begynner jeg å nærme meg?? 😉

   Svar
 1. Veronica

  Deeeer var bloggen 😊 måtte skrive sammenhengende så fant jeg den. Lykke til og gratulerer med nyfødt blogg klem fra meg ❤️

  Svar
  1. skyndeglangsomt Innleggsforfatter

   Ja, der var den! Hihi! 🙂 Har tatt meg en sommerferie fra bloggen, men nå er ferien godt og vel over! 😀 Tusen takk Veronica! ❤ Klem

   Svar
 2. Inger-Lill Knutsen

  Festina lente, carpe diem!
  Alt du sier er riktig, en må ikke gi opp, du kan stå å snakke med folk som synes du ser så godt ut, med andre ord du feiler da ingen ting. Det du ikke forteller er at det gjør fryktelig vondt, å stå der, alle knokler verker, kramper i bena, kroppen føles tung og sliten. Det er en kjempejobb å holde seg oppe. Det er litt av det å ha fibromyalgi.
  Prøver en å stå på litt kommer straffen i smerter og utmattelse dagen derpå.
  Men livet er ikke det verste en har og om litt er kaffen klar!
  Etter 16 år har det blitt litt bedre.

  Svar
  1. skyndeglangsomt Innleggsforfatter

   Beklager meget sent svar Inger-Lill! 🙂 Har priset sommeren med alt det gode den har å gi! Det er helt sant som du sier og takk for oppmuntring og inspirasjon! Det er godt å høre om de som lever godt med en smertefull kronisk lidelse. 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s