Fibromyalgi, en betennelsesykdom og årsakssammenheng

 

I dag velger jeg å poste et innlegg med oversettelse av en god artikkel på engelsk om fibromyalgi. Klinisk forskning viser i større grad enn før at fibromyalgi-pasienter har inflammasjon i kroppen. Det som skremmer meg mest, er hvor lite det norske helsevesenet vet om de kliniske funnene, inkludert forhøyet cytokin-nivå. Så lenge fibromyalgi ikke avdekkes på eksempelvis en revmaprøve, nei, da finners ikke sykdommen i følge det norske helsevesenet. Dette gjelder leger, fysioterapeuter, osteopater, naprapater, akupunktører, psykologer og sågar også spesialister innen revmatologi og nevrologi. Det som anses som generell kunnskap i for eksempel USA, er totalt ukjent her. Jeg kan si til en fysioterapeut. «Nå har jeg betennelser igjen, så du får være litt forsiktig i dag». Så svarer fysioterapeuten: «Men pasienter med fibromyalgi har ikke betennelser Renate!» Så sier jeg: «Jo, det har de!» Det vil si, de har inflammasjon. Det blir alltid en liten agg i behandlingsopplegget. Alltid! Tenk hvis du hadde influensa og kom til legen. Så sier legen til deg at du har ikke influensa. Hvordan hadde du reagert da? For du vet jo at du har influensa… I tillegg er de ofte rammet av endeløse konkrete betennelser; slik som urinveisinfeksjon, nyrebekkenbetennelse, betennelser i tannkjøtt og kjeve, slimposebetennelser i alle ledd og bihulebetennelse. Nei, det er vel ikke så rart at denne pasient-gruppen historisk ble oppfattet som hypokondere, men et hopetall av komplikasjoner.

Og slik kan jeg bare fortelle 100 (dårlige?) historier om. De med fibromyalgi er LIKSOM-syke de er oppfatningen. De fleste fibromyalgi-pasienter responderer godt på betennelsesdempende medikamenter. Den store haken derimot er det faktum at betennelsen er der like raskt så snart man har ferdigstilt kuren man tar. Mange med diagnosen har ofte mye bedre og ikke minst sunnere hjelp av naturlige hjelpemidler, slik som gurkemeie.

Her er en god artikkel som jeg mener er en god beskrivelse av hvilken domino-effekt denne betennelsen forårsaker. Likeledes hvor viktig det er å finne årsaken til betennelsene i kroppen din, være seg om der er en infeksjon, bakterie i fordøyelsen, forgiftning eller annet. Jeg har forkortet artikkelen noe på temaet fordøyelse og IBS linket til fibromyalgi, men dette er også et viktig punkt for dere som tror at dette kan påvirke betennelsen i kroppen deres.

 

 

Hva er Fibromyalgi?

 

Smerte er det mest fremtredende symptomet på fibromyalgi. Selv om det generelt påvirker hele kroppen, kan det starte i en del av kroppen, som I nakke og skuldre og deretter utvikle seg videre I andre områder over tid. Fibromyalgi er klassifisert som en generell muskulær smerte og svakhet. Av samme årsak, har den blitt behandlet akkurat som det siden den første diagnosen oppsto for mange år tilbake. Men nå vet vi gjennom forskning og studier at sykdommen faktisk er en nevrologisk tilstand som forårsakes av gradvis økende nivåer av betennelse i kroppen. Betennelsen forårsaker at musklene verker og brenner, den vil også forårsake muskelspasmer og utvikling av de typiske ømme punktene som vi forbinder med diagnosen fibromyalgi. Det er denne betennelsen som til slutt begynner å skade andre områder av kroppen, slik som hjerne og nervesystemet, fordøyelsessystemet og det endoktrine systemet. Når funksjonsfeil oppstår i disse andre systemene som følge av betennelsen, dukker også de andre klassiske tegnene og symptomene på sykdom. Det er medisinsk tretthet/utmattelse, hjernetåke/fibrotåke, hodepine, kalde hender og føtter, insomnia/søvnproblemer, økte fordøyelsesproblemer eller IBS (irritabelt tarm syndrome), energitap og apati.

 

Hvis det vitenskapelig forskning sier er sant, forårsakes fibromyalgi av økende nivåer av betennelse i kroppen. Vi som leger som skal behandle fibromyalgi, må finne ut hva som forårsaker betennelse i første omgang. Vi vet uten tvil at betennelse er et direkte resultat av aktiviteten i immunsystemet vårt. Moderne vitenskap har bevist dette faktum, og det er mange forskningsartikler og studier som viser nøyaktig hvordan dette skjer. Enkelt sagt, når en immunsystemcelle, kalt en hvit blodcelle, aktiveres av en fremmed partikkel, eller antigen, for eksempel en bakterie, virus, mugg eller sopp, en parasitt, eller gjær eller candida sporer, vil den hvite blodcellen frigi et kjemikalie som kalles et cytokin. Cytokiner fungerer som en kjemisk budbringer som kaller på andre hvite blodlegemer som skal hjelpe til å drepe den ukjente partikkelen eller antigenet. Cytokiner bidrar også til å styre den samlede aktiviteten av immunsystemet vårt. Uten hjelp av cytokiner, vil immunsystemet handle på en kaotisk måte og vi ville ganske enkelt dø av infeksjoner.

 

Som en normal reaksjon, ville et antigen oppstå inne i kroppen vår. En hvit blodcelle ville sluke og ødelegge antigenet. Når de hvite blodlegemene gjør dette, frigis det cytokiner som kaller på andre hvite blodlegemer for å bli med i kampen og drepe eventuelle andre fremmende antigener som kan være der. Videre vil flere hvite blodlegemer bli med i kampen, da de også slipper cytokiner. Når nivået av cytokiner øker inni kroppene våre, økes også nivåene av systemisk inflammasjon. En av de negative aspekter ved cytokiner, er at de tillater fremstilling av betennelse. I et typisk scenario, blir hvite blodlegemer kalt på til handling av cytokiner fra andre hvite blodlegemer. De nyankomne hvite blodlegemer gjør at det slippes flere cytokiner. Når nivået av cytokiner øker, øker også nivået av betennelse i kroppen vår. Når vi blir kalde eller får en influensa, vil vi alle oppleve relativt de samme symptomene. Vi får verkende kropper, blir trøtte og sløve. Vi kan få hodepine, og til og med bli kvalme. Vi føler oss generelt syke. Grunnen til at vi føler oss SYKE er ikke på grunn av bakterier eller virus inne i kroppen vår. Vi føler oss syke på grunn av betennelse som er et resultat av at cytokiner blir frigitt av våre hvite blodceller. Når infeksjonen begynner å dø ut, vil cytokin nivåene langsomt begynne å minke. Når dette skjer, går betennelsesnivåene ned og vi begynner å føle oss bedre.

 

Dette er hva som skjer når alt går som planlagt. Men hva ville skje hvis immunsystemet vårt og våre hvite blodceller ikke var i stand til å drepe antigen som fant veien inn i våre kropper? Svaret er at cytokin nivåene bli forhøyet, eller enda verre, de vil fortsette å øke. Dette ville bety at betennelsesnivåene fortsetter å stige, og igjen, vil betennelsen gjøre oss usunne og syke. Dette er nøyaktig hva som skjer hos mennesker med kroniske helseproblemer som fibromyalgi. Betennelse er den sanne underliggende årsaken til alle kroniske helseproblemer. Dette er ingen åpenbaring. Det har blitt dokumentert igjen og igjen.

Time Magazine laget en full artikkel om det, og til og med det amerikanske TV-programmet ‘60 minutter’ laget en episode på dette faktum. Hvis vi kunne finne ut nøyaktig hva immunsystemets celler reagere på og følgelig produserer cytokiner, kunne vi eliminere «årsaken til betennelsen». Kroppene våre er bemerkelsesverdige, de kan helbrede, men bare hvis vi lar helbredelsen skje. Betennelse vil ikke bare hindre at helbredelse oppstår, men betennelsen vil også videreføre vevødeleggelse og symptomer på sykdom. Tenk på et barn. Hvis de faller ned og skrape opp kneet sitt, vil såret gro såfremt barnet ikke klorer på det. Kloringen forårsaker betennelse, og betennelsen vil forhindre såret fra å heles. Når barnet slutter å klore på såret, vil helingen starte. Vi kan til og med gjøre ting for å akselerere helingen. I dette tilfellet kan vi bruke antiseptiske kremer som Neosporin, og til og med en bandasje. Disse tingene vil hjelpe såret å leges raskere, men bare hvis barnet ikke irriterer såret som fører til mer betennelse. Kroppen virker på nøyaktig samme måte i tilfeller av kroniske helseproblemer som fibromyalgi.

 

Så hvordan kan vi finne ut hva som forårsaker aktivering av våre immunceller som forårsaker cytokin produksjon og forhøyede nivåer av betennelse? Vi bruker spesielle laboratorietester. Heldigvis er det bare så mange ting våre immunsystemceller vil angripe. Som lege er vår viktigste jobb å finne ut av dette. Kronisk syke mennesker trenger å bli testet for immunstimulerende elementer som skjulte eller vedvarende infeksjoner. Infeksjoner kan forekomme hvor som helst i kroppen, og de skader ikke bare vev, men de aktivere immunsystemet og forårsaker produksjonen av cytokiner, som øker nivåer av betennelse.

 

Så husk at du må først identifisere triggere som immunsystemceller reagerer på. Dette er hva som forårsaker cytokiner å bli utløst. Cytokiner forårsaker produksjon av betennelse, og betennelse som resulterer i det som forårsaker fibromyalgi. Spesifikk laboratorietesting må gjøres korrekt for å identifisere hva som stimulerer immunforsvaret. Når disse triggere er identifisert, kan de elimineres gjennom næringstiltak, diettendring, og /eller livsstilsendring. Bare en sunn kropp kan helbredes! For å bli frisk, må du finne ut hva som gjør deg syk. Det er denne grunnleggende forutsetningen for helsetjenester som ofte blir oversett, spesielt hvis behandlende lege bare prøver å lindre dine symptomer. God helseekspertise vil hjelpe deg med å finne ut hva som virkelig gjør deg syk, og dette er hva vår tilnærming handler om.

 

Kilde oversatt av Renate Nordby Sandnes: http://www.drwillmitch.com/what-is-fibromyalgia/

Fordelen med betennelsesdager er at rynkene rettes ut... :)

Fordelen med betennelsesdager er at rynkene rettes ut… 🙂

Reklamer

7 tanker om “Fibromyalgi, en betennelsesykdom og årsakssammenheng

  1. Dikte

    Hei! Takk for oversettelsen. Jeg kunne godt tenke meg å lese originalartikkelen, kan du være så snill å oppgi kilden for oversettelen? Vi som er rammet, får vente i fortsatt spenning på at det norske helsevesenet skal ta FM og pasientgruppen mer på alvor. Ønsker deg gode dager!

    Svar
  2. Heidi

    Ja det er ingen spok, jeg bor I USA, men de vet ikke hvordan de skal behandle sykdommen, noen doktorer tror ikke pa sykdommen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s