Dypnålsbehandling / Triggerpunktterapi

I dag vil jeg snakke varmt om følgende behandling for mine muskulære problemer i fibromyalgi-diagnosen som er svært lite kjent enda i Norge. Denne behandlingsformen er nok den typen som har gjort størst vei i vellinga for min del – noen gang! Den har blitt benyttet i snart 2 år. Og jeg skulle ønske at jeg hadde funnet behandlingsformen lenge før jeg utviklet fibromyalgi. Da kunne jeg kanskje ha forebygget sistnevnte diagnose. Jeg har jo hatt smerter i det jeg trodde var muskelfester, men som nok var muskelknuter sentralt i musklene og som nok gjorde at jeg først utviklet muskelsmertesyndrom og deretter fibromyalgi.

Mine mange prolapser forhindrer meg fra å ha utbytte av massasje og kiropraktikk. Jeg blir faktisk verre av det – mye verre. Dypnålsbehandling gjør meg migrenefri i lange perioder. Det gjør heller ingenting. Behandlingen gjør meg bedre i stand til å trene da jeg får en annen bevegelighet i kroppen, mindre stivhet og mindre smerter. Ikke minst så er den rimelig. 300 kr pr behandling er nesten «gi-bort-pris» i fysioterapi-verdenen!

Dypnålsbehandling/Intramuskulær stimuli (IMS)/Tørrnålsbehandling (Engelsk: Dry Needling). Kjært barn har mange navn og behandlingen består i triggerpunktterapi med nåler. Behandlingen skal ikke feilaktig sammenblandes med tradisjonell akupunktur, som er en overflatebehandling. Nåler settes dypere (intramuskulært) i dypnålsbehandling.

 

Hva er triggerpunkter?

Ofte når vi har smerter i kroppen er triggerpunkter enten hovedårsaken til problemet eller ofte en del av det.

Et triggerpunkt (myofascial tenderpoint), er et hyperirritabelt punkt (muskelknute) i muskelen som kan gi smerteutstråling. Vi skiller mellom aktive og latente triggerpunkt. Det er faktisk slik at de fleste av oss stadig går omkring med triggerpunkter uten å kjenne til det (latent triggerpunkt). Punktet vil hele tiden finnes der, og kan ved en ytterst liten irritasjon aktiveres og utløse de karakteristiske symptomer man får av dem (aktivt triggerpunkt). Et triggerpunkt er alltid ømt om man trykker på det, og kan gi utstrålende smerte til en annen del av kroppen, samt såkalte autonome fenomen. De autonome fenomenene formidles via det autonome nervesystemet (ting vi ikke selv kan styre) og kan oppleves i form av økt svetteaktivitet, at blodårene trekker seg sammen, eller utvider seg, (som kan gi hodepine og fremprovosere migrene), tinnitus (øresus), hørsel- og synsforstyrrelser.

Den smerten som stråler ut fra et triggerpunkt, legges alltid til et bestemt sted avhengig av hvilken muskel som er irritert. For eksempel stråler smerten fra et triggerpunkt i m. infraspinatus på baksiden av skulderen, alltid ut til framsiden av skulder og/eller ut i armen. Isjias smerte kan forårsakes av triggerpunkter i setemuskulaturen (falsk isjias). Smerten oppleves da i sete og det kan stråle (referert smerte) ned på baksiden av låret.

 

Triggerpunkter kan forårsakes av traumer (ulykke, sportsskade, eller annen form for skade).

Men det kan også skyldes gjentatte belastninger, uhensiktsmessige arbeidsstillinger og stress.

Dessuten kan triggerpunkter være sekundære til andre triggerpunkter eller interne lidelser.

Triggerpunkter har en tendens til at sende ut smerter etter et unikt mønster, som er karakteristisk for det enkelte triggerpunkt.

 

Triggerpunkter kan forårsake:

  • Hodepine
  • Migrene
  • Symptomer som karpaltunnelsyndrom (nedsatt følsomhet i fingre og hender)
  • Frossen skulder
  • Leddproblemer
  • Svimmelhet
  • Falske hjertesmerter (overfølsomhet)
  • Kronisk tretthet
  • Utstrålende smerter lignede isjias og hofteproblemer.

 

IMS, eller intramuskulær stimulering er en effektiv behandling av langvarige/kroniske smerter i muskel-og skjelettsystemet hos de fleste. Effekt, samt innsetting av effekt vil variere. Langvarige problemer vil ta litt lengre tid å behandle og henger sammen med grad av ervervet overfølsomhet i nervesystemet.

Dr C.Chan Gunn fant for ca. 40 år siden så mange likhetstrekk blant kroniske smertepasienter, at han skjønte tidlig at det måtte være et system eller mønster.

Etterhvert er det blitt tydelig at nedsatt nervefunksjon (nevropati), ofte p.g.a. kompresjon/press enten på nerverot-nivå eller perifert ( f.eks der nerver løper gjennom muskler/sener), er årsaken til veldig mange smerte-tilstander i muskel- og skjelettsystemet , herunder muskelsmerter/senebetennelser/tendinoser, dessuten ofte leddsmerter når senere går over ledd. Forskning er noe uklar på området, men det skal gjøres større studier på temaet. Men forskere mistenker økt forekomst av artrose (slitasjegikt) i pasienter med triggerpunkt-problemer. Dette fordi man får feilslitasje i ledd som følge av stivhet og smerter over tid.

 

Gjør det vondt?

Det kommer mye an på hvor mye muskelknuter man har. Men generelt gjør det det jeg kaller vondtgodt. Nålene kjenner man ikke. Men i det spenningen skyter ut av muskelen kan det være smertefullt i et raskt rykk. Det kan kjennes som en mini-lårhøne. Men det er godt når spenningen er utløst i muskelen. Min erfaring er at de første to behandlingene var ganske smertefulle, men når behandlingen holdes vedlike opparbeider man seg færre og mindre problem-muskler. Og skulle det gjøre vondt en behandlingstime, så er det fordi det virkelig trengs! Man kan være øm og støl noen timer etter behandling. Men når man kan erobre verden dagen etter på en helt annen måte, gjøre det faktisk ingen verdens ting!

 

Hvis du synes dette kunne være en interessant behandlingsform for deg å prøve, skal du ta kontakt med fysioterapeut eller fysioterapi-senter. Hvert behandlingsted har gjerne 1-2 fysioterapeuter som er videreutdannet til å utføre IMS med nåler og man spør hvilken fysioterapeut som utfører slik behandling. Min fysioterapeut på Trento utfører slik behandling. Løp og prøv da vel!

 

Kilder:

http://www.akupunktur.no/id/528.0

http://www.activesportstherapy.ca/intra-muscular-stimulation/

http://www.imssmerteklinikk.no/Om-IMS/p2_articleid/11

http://www.jabfm.org/content/23/5/640.full

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s